Vil du være en virtuel Akrobat?

Akrobater er folk som gør ting som tilsyneladende udfordrer naturens love. Det er nok det som har inspireret Adobe til at kalde deres mest udbredte program for Acrobat. Adobe Acrobat er en slags tryllekunstner. Alle der nogensinde har brugt en computer har mødt Adobe Acrobat. Det er simpelthen ikke til at komme udenom. Det er kun Acrobat Reader, en pfd læser som Adobe stiller gratis til rådighed. Den kan også lave de mest basale redigeringer, men så heller ikke mere

Der findes godt nok en del Adobe Acrobat kloner som du også kan bruge frit og kvit til at åbne pdf filer med. Men det er Adobes program der sætter standarden.

Hvorfor egentligt pdf?

Ja hvorfor egentligt? PDF står for ”portable document format”, et bærbart dokument format.  Udadtil er det svært at se forskellen mellem en pdf fil og en Word fil. Begge bruges til at vise tekst og billeder og endda aktivt indhold. Aktiv indhold det vil sige såkaldte makroer, eller medie applikationer. Dvs. små indlejrede videoklip, musikfiler, GIF eller noget i den retning. Det kan også være interaktive formularer, links, og meget andet. Der kommer også hele tiden nye detaljer og anvendelser der forbinder eller kombinerer forskellige medier.

Alt dette kan du også lave i et tekstbehandlingsprogram som MS Word, eller en desktop publishing app.

Der er stor forskel alligevel. Hvis du har lavet en flot brochure i MS Publisher, skal alle der ville åbne den bruge det samme app. Kun Publisher kan åbne *.pub filer. I dag findes MS Office pakken til både Mac og PC, tablets og smartphones. Så du kan sagtens åbne en *.pub fil på en Mac hvis du har MS Publisher på den. Men der er ingen garanti at filen er identisk med originalen. Når du åbner den på en anden platform end hvad den er lavet på, kan nogle detaljer blive forandret.

En pdf fil til gengæld vil være helt identisk, uanset om du åbner den på en Mac eller en Windows smartphone. Det er hvad ”portable” betyder i dette sammenhæng. Filer kan bæres hen over forskellige platforme og maskiner uden at de bliver forandret den mindste smule.

Hvad kan Acrobat som Office ikke kan?

Office filer kan eksporteres til pdf filer og med Acrobat Reader kan du læse dem og lave små ændringer eller tilføjelser. Du kan godt nok skrivebeskytte Office filer. Men alle kan snuppe indholdet, genskabe en identisk kopi og lave om på den som de vil. Det duer ikke til fortrolige dokumenter som kontrakter og juridiske dokumenter.

Med Adobe Acrobat kan du producere sikre dokumenter og multimedie filer som ingen kan pille med. Og de vil se ens ud, og opføre sig ens, på tværs af alle platforme og maskiner.

Hvor en tekstbehandlings app arbejder som en slags skrivemaskine, er Adobe Acrobat mere som et kamera. Acrobat printer virtuelle billeder. Den kan også kaldes for en virtuel printer. Du siger du ”gemmer” en Word fil som en pdf, men i virkeligheden printes, eller eksporteres den som en pdf fil. Det er en hel anden slags proces end at gemme en fil i docx.

 

Adobe Acrobat er et meget komplekst program. Det kræver en del ekspertise at bruge det.  Når du lærer at bruge Adobe Acrobat, bliver du selv til en virtuel akrobat. Du kan lave professionelle produkter hvor andre apps og programmer simpelthen må smide håndklædet. Som alt andet kan du lære det selv, men det kan være en god ide med et Acrobat kursus. Der lærer du på en dag hvad der ellers ville tage dig flere ugers intensiv selvstudium.